Manja slova Veća slova RSSPitajte Poresku upravu

Vijesti

08.09.2020.

Objavljene Funkcionalna i Tehnička specifikacija za projekat elektronske fiskalizacije

U cilju obezbjeđivanja tehničkih preduslova za sprovođenje fiskalnog servisa krozu projekat Elektronske fiskalizacije, Poreska uprava objavljuje Tehničku i Funkcionalnu specifikaciju za krajnje korisnike, koje će omogućiti poreskim obveznicima da prilagode svoje sisteme za prenos podataka o izvršenom prometu, shodno Zakonu o fiskalizaciji u prometu proizvoda i usluga, čija će primjena početi od 1. januara 2021. godine.

02.09.2020.

Adresa za komunikaciju s Poreskom upravom na temu elektronske fiskalizacije

U cilju što kvalitetnije i blagovremene pripreme za produkcionu fazu elektronske fiskalizacije, kao i radi pružanja podrške poreskim obveznicima tokom realizacije projekta, Poreska uprava je otvorila posebnu e-mail adresu za komunikaciju s poreskim obveznicima na ovu temu.

18.08.2020.

Objavljena preliminarna verzija Funkcionalne specifikacije za projekat elektronske fiskalizacije

U okviru implementacije projekta elektronske fiskalizacije, zbog velikog interesovanja poreskih obveznika, Poreska uprava je objavila preliminarnu verziju Funkcionalne specifikacije projekta. U najskorijem roku na internet stranici biće objavljena preliminarna verzija Tehničke specifikacije dok će finalni dokumenti biti objavljeni do 4.septembra 2020.godine shodno planu projektnih aktivnosti. Na osnovu ovih dokumenata poreski obveznici će moći da adaptiraju svoje poslovne sisteme za prenos podataka o izvršenom prometu. U cilju blagovremene i potpune pripreme poreskih obveznika, u narednom periodu biće organizovani sastanci sa predstavnicima privrednika i IT kompanija u Crnoj Gori.

05.08.2020.

SAOPŠTENJE: STUPIO NA SNAGU ZAKON O IZMJENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O POREZU NA DODATU VRIJEDNOST

Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o porezu na dodatu vrijednost objavljen je u Službenom listu broj 080/20 od 04.08.2020., a isti je stupio na snagu danom objavljivanja. Izmjenama Zakona donijet je niz novina vezanih za sistem poreza na dodatu vrijednost, od kojih neke predstavljaju dio Vladinih mjera za podršku privredi tokom trajanja pandemije zarazne bolesti Covid 19.

31.07.2020.

Obavještenje o radu IT sistema Poreske uprave

Poštovani obveznici, Obavještavamo vas da informacioni sistem Poreske uprave neće biti dostupan 01.08.2020. godine od 8:00 časova do 12:00 časova, zbog obezbjeđenja uslova za implementaciju projekta elektronske fiskalizacije.

30.07.2020.

Ažurirana Bijela lista poreskih obveznika

Poreska uprava Crne Gore objavila je ažuriranu Bijelu listu – spisak poreskih obveznika kod kojih je uočen najveći stepen fiskalne discipline. Na listi su se našla imena poreskih obveznika s kojima Poreska uprava kontinuirano ostvaruje uspješnu saradnju u pogledu poštovanja poreskih propisa i izmirivanja poreskih obaveza. Obveznici s Bijele liste prepoznati su kao kompanije koje uredno izmiruju obaveze prema svojim povjeriocima, uključujući i državu, te samim tim predstavljaju i afirmativne potencijalne poslovne partnere na tržištu.

24.07.2020.

Obavještenje o radu IT sistema Poreske uprave

Obavještavamo vas da informacioni sistem Poreske uprave neće biti dostupan od danas (24.07.2020. godine) u 15:00 časova do ponedjeljka (27.07.2020. godine) u 07:00, zbog obezbjeđenja uslova za implementaciju softverskog rješenja za realizaciju Uredbe o uslovima za odlaganje naplate dospjelih poreskih i neporeskih potraživanja.

21.07.2020.

PORESKA UPRAVA PRILAGODILA RAD EPIDEMIOLOŠKOJ SITUACIJI U CRNOJ GORI - Privremeno suspendovan rad sa strankama, područne jedinice dostupne putem mejla i telefona

Poštovani poreski obveznici, Obavještavamo vas da je Poreska uprava, imajući u vidu trenutnu epidemiološku situaciju u Crnoj Gori, prilagodila svoj rad kako bi u najvećoj mogućoj mjeri zaštitila zdravlje i svojih službenika i poreskih obveznika, te službenici Poreske uprave od 22. jula 2020. godine neće raditi sa strankama.

17.07.2020.

OBAVJEŠTENJE ZA PORESKE OBVEZNIKE: U toku izrada softverskog rješenja za vođenje evidencije o odloženim obavezama

Poreska uprava obavještava poreske obveznike koji su obaveze prijavljene tokom marta, aprila i maja 2020. godine odložili shodno Uredbi o uslovima za odlaganje naplate dospjelih poreskih i neporeskih potraživanja ("Službeni list Crne Gore", br. 027/20 od 31.03.2020, 050/20 od 29.05.2020), a čije će se plaćanje vršiti u 24 mjesečne rate, da je za potrebe vođenja evidencije o uplatama po ovom osnovu u toku izrada rješenja u informacionom sistemu Poreske uprave.

17.07.2020.

SAOPŠTENJE: Potpisan ugovor za nabavku sistema za onlajn elektronsku fiskalizaciju, intenzivirane aktivnosti na sprovođenju projekta

Poreska uprava potpisala je ugovor za nabavku sistema za onlajn elektronsku fiskalizaciju gotovinskih i bezgotovinskih transakcija u realnom vremenu u Crnoj Gori, nakon tenderskog postupka sprovedenog u skladu sa pravilima Svjetske banke, u cilju primjene Zakona o fiskalizaciji u prometu proizvoda i usluga od 1. januara 2021. godine.