Manja slova Veća slova RSSPitajte Poresku upravu

Vijesti

11.09.2020.

Područne jedinice Poreske uprave i CRPS od ponedjeljka počinju rad sa strankama

Obavještavamo vas da će od ponedjeljka, 14.09.2020. godine, područne jedinice Poreske uprave i Centralni registar privrednih subjekata, u nastojanju da privrednicima izađu u susret i obezbijede veću dostupnost pri pružanju administrativnih usluga, početi rad sa strankama, uz poštovanje preporučenih mjera za prevenciju širenja zarazne bolesti COVID-19.

09.09.2020.

SAOPŠTENJE: U avgustu naplaćeno skoro 100 miliona eura, plan premašen za 5 miliona eura

Poreska uprava je tokom avgusta 2020. godine ostvarila bruto naplatu od 96.774.389,47€, što je 5 miliona eura iznad plana za avgust izrađenog po rebalansu budžeta izvršenom 24. juna 2020. godine zbog pandemije bolesti kovid19, te 10 miliona eura (9%) ispod ostvarenja iz avgusta 2019. godine.

08.09.2020.

ELEKTRONSKA FISKALIZACIJA - Često postavljana pitanja

U cilju blagovremene i lakše pripreme za sprovođenje projekta elektronske fiskalizacije, shodno Zakonu, podzakonskim aktima i Tehničkoj i Funkcionalnoj specifikaciji, ovdje možete naći Često postavljana pitanja, koja će na nedjeljnoj osnovi biti dopunjavana, radi edukacije i informsanja poreskih obveznika o preduslovima koje treba obezbijediti za sprovođenje fiskalnog servisa.

08.09.2020.

Objavljene Funkcionalna i Tehnička specifikacija za projekat elektronske fiskalizacije

U cilju obezbjeđivanja tehničkih preduslova za sprovođenje fiskalnog servisa krozu projekat Elektronske fiskalizacije, Poreska uprava objavljuje Tehničku i Funkcionalnu specifikaciju za krajnje korisnike, koje će omogućiti poreskim obveznicima da prilagode svoje sisteme za prenos podataka o izvršenom prometu, shodno Zakonu o fiskalizaciji u prometu proizvoda i usluga, čija će primjena početi od 1. januara 2021. godine.

02.09.2020.

Adresa za komunikaciju s Poreskom upravom na temu elektronske fiskalizacije

U cilju što kvalitetnije i blagovremene pripreme za produkcionu fazu elektronske fiskalizacije, kao i radi pružanja podrške poreskim obveznicima tokom realizacije projekta, Poreska uprava je otvorila posebnu e-mail adresu za komunikaciju s poreskim obveznicima na ovu temu.

18.08.2020.

Objavljena preliminarna verzija Funkcionalne specifikacije za projekat elektronske fiskalizacije

U okviru implementacije projekta elektronske fiskalizacije, zbog velikog interesovanja poreskih obveznika, Poreska uprava je objavila preliminarnu verziju Funkcionalne specifikacije projekta. U najskorijem roku na internet stranici biće objavljena preliminarna verzija Tehničke specifikacije dok će finalni dokumenti biti objavljeni do 4.septembra 2020.godine shodno planu projektnih aktivnosti. Na osnovu ovih dokumenata poreski obveznici će moći da adaptiraju svoje poslovne sisteme za prenos podataka o izvršenom prometu. U cilju blagovremene i potpune pripreme poreskih obveznika, u narednom periodu biće organizovani sastanci sa predstavnicima privrednika i IT kompanija u Crnoj Gori.

05.08.2020.

SAOPŠTENJE: STUPIO NA SNAGU ZAKON O IZMJENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O POREZU NA DODATU VRIJEDNOST

Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o porezu na dodatu vrijednost objavljen je u Službenom listu broj 080/20 od 04.08.2020., a isti je stupio na snagu danom objavljivanja. Izmjenama Zakona donijet je niz novina vezanih za sistem poreza na dodatu vrijednost, od kojih neke predstavljaju dio Vladinih mjera za podršku privredi tokom trajanja pandemije zarazne bolesti Covid 19.

31.07.2020.

Obavještenje o radu IT sistema Poreske uprave

Poštovani obveznici, Obavještavamo vas da informacioni sistem Poreske uprave neće biti dostupan 01.08.2020. godine od 8:00 časova do 12:00 časova, zbog obezbjeđenja uslova za implementaciju projekta elektronske fiskalizacije.

30.07.2020.

Ažurirana Bijela lista poreskih obveznika

Poreska uprava Crne Gore objavila je ažuriranu Bijelu listu – spisak poreskih obveznika kod kojih je uočen najveći stepen fiskalne discipline. Na listi su se našla imena poreskih obveznika s kojima Poreska uprava kontinuirano ostvaruje uspješnu saradnju u pogledu poštovanja poreskih propisa i izmirivanja poreskih obaveza. Obveznici s Bijele liste prepoznati su kao kompanije koje uredno izmiruju obaveze prema svojim povjeriocima, uključujući i državu, te samim tim predstavljaju i afirmativne potencijalne poslovne partnere na tržištu.

24.07.2020.

Obavještenje o radu IT sistema Poreske uprave

Obavještavamo vas da informacioni sistem Poreske uprave neće biti dostupan od danas (24.07.2020. godine) u 15:00 časova do ponedjeljka (27.07.2020. godine) u 07:00, zbog obezbjeđenja uslova za implementaciju softverskog rješenja za realizaciju Uredbe o uslovima za odlaganje naplate dospjelih poreskih i neporeskih potraživanja.