Мања слова Већа слова РСС



Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

Питајте Пореску управу

Вијести

11.09.2020.

Подручне јединице Пореске управе и ЦРПС од понедјељка почињу рад са странкама

Обавјештавамо вас да ће од понедјељка, 14.09.2020. године, подручне јединице Пореске управе и Централни регистар привредних субјеката, у настојању да привредницима изађу у сусрет и обезбиједе већу доступност при пружању административних услуга, почети рад са странкама, уз поштовање препоручених мјера за превенцију ширења заразне болести ЦОВИД-19.

09.09.2020.

САОПШТЕЊЕ: У августу наплаћено скоро 100 милиона еура, план премашен за 5 милиона еура

Пореска управа је током августа 2020. године остварила бруто наплату од 96.774.389,47€, што је 5 милиона еура изнад плана за август израђеног по ребалансу буџета извршеном 24. јуна 2020. године због пандемије болести ковид19, те 10 милиона еура (9%) испод остварења из августа 2019. године.

08.09.2020.

ЕЛЕКТРОНСКА ФИСКАЛИЗАЦИЈА - Често постављана питања

У циљу благовремене и лакше припреме за спровођење пројекта електронске фискализације, сходно Закону, подзаконским актима и Техничкој и Функционалној спецификацији, овдје можете наћи Често постављана питања, која ће на недјељној основи бити допуњавана, ради едукације и информсања пореских обвезника о предусловима које треба обезбиједити за спровођење фискалног сервиса.

08.09.2020.

Објављене Функционална и Техничка спецификација за пројекат електронске фискализације

У циљу обезбјеђивања техничких предуслова за спровођење фискалног сервиса крозу пројекат Електронске фискализације, Пореска управа објављује Техничку и Функционалну спецификацију за крајње кориснике, које ће омогућити пореским обвезницима да прилагоде своје системе за пренос података о извршеном промету, сходно Закону о фискализацији у промету производа и услуга, чија ће примјена почети од 1. јануара 2021. године.

02.09.2020.

Адреса за комуникацију с Пореском управом на тему електронске фискализације

У циљу што квалитетније и благовремене припреме за продукциону фазу електронске фискализације, као и ради пружања подршке пореским обвезницима током реализације пројекта, Пореска управа је отворила посебну е-маил адресу за комуникацију с пореским обвезницима на ову тему.

18.08.2020.

Објављена прелиминарна верзија Функционалне спецификације за пројекат електронске фискализације

У оквиру имплементације пројекта електронске фискализације, због великог интересовања пореских обвезника, Пореска управа је објавила прелиминарну верзију Функционалне спецификације пројекта. У најскоријем року на интернет страници биће објављена прелиминарна верзија Техничке спецификације док ће финални документи бити објављени до 4.септембра 2020.године сходно плану пројектних активности. На основу ових докумената порески обвезници ће моћи да адаптирају своје пословне системе за пренос података о извршеном промету. У циљу благовремене и потпуне припреме пореских обвезника, у наредном периоду биће организовани састанци са представницима привредника и ИТ компанија у Црној Гори.

05.08.2020.

САОПШТЕЊЕ: СТУПИО НА СНАГУ ЗАКОН О ИЗМЈЕНАМА И ДОПУНАМА ЗАКОНА О ПОРЕЗУ НА ДОДАТУ ВРИЈЕДНОСТ

Закон о измјенама и допунама Закона о порезу на додату вриједност објављен је у Службеном листу број 080/20 од 04.08.2020., а исти је ступио на снагу даном објављивања. Измјенама Закона донијет је низ новина везаних за систем пореза на додату вриједност, од којих неке представљају дио Владиних мјера за подршку привреди током трајања пандемије заразне болести Цовид 19.

31.07.2020.

Обавјештење о раду ИТ система Пореске управе

Поштовани обвезници, Обавјештавамо вас да информациони систем Пореске управе неће бити доступан 01.08.2020. године од 8:00 часова до 12:00 часова, због обезбјеђења услова за имплементацију пројекта електронске фискализације.

30.07.2020.

Ажурирана Бијела листа пореских обвезника

Пореска управа Црне Горе објавила је ажурирану Бијелу листу – списак пореских обвезника код којих је уочен највећи степен фискалне дисциплине. На листи су се нашла имена пореских обвезника с којима Пореска управа континуирано остварује успјешну сарадњу у погледу поштовања пореских прописа и измиривања пореских обавеза. Обвезници с Бијеле листе препознати су као компаније које уредно измирују обавезе према својим повјериоцима, укључујући и државу, те самим тим представљају и афирмативне потенцијалне пословне партнере на тржишту.

24.07.2020.

Обавјештење о раду ИТ система Пореске управе

Обавјештавамо вас да информациони систем Пореске управе неће бити доступан од данас (24.07.2020. године) у 15:00 часова до понедјељка (27.07.2020. године) у 07:00, због обезбјеђења услова за имплементацију софтверског рјешења за реализацију Уредбе о условима за одлагање наплате доспјелих пореских и непореских потраживања.