Manja slova Veća slova RSS

Pitajte Poresku upravu

>

PODSJEĆANJE za poreske obveznike - PDV prijave od novembra podnose se isključivo elektronskim putem

Datum objave: 18.11.2020 12:55 | Autor: Poreska uprava - M.V.

Ispis Štampaj stranicu


Poreska uprava podsjeća poreske obveznike da se PDV prijave od 4. novembra 2020. godine podnose isključivo elektronskim putem, shodno Zakonu o izmjenama i dopunama Zakona o porezu na dodatu vrijednost, koji je stupio na snagu 04.08.2020. godine.


Naime, član 35 stav 2 Zakona propisuje da poreski obveznik prijavu za obračun poreza na dodatu vrijednost podnosi elektronskim putem nadležnom poreskom organu do 15. dana narednog mjeseca po isteku poreskog perioda, dok član 69a istog Zakona predviđa da će se pomenuta odredba primjenjivati nakon tri mjeseca od dana stupanja na snagu ovog zakona, odnosno od 04.11.2020. godine.

Elektronski servisi za podnošenje poreskih prijava uvedeni su u cilju pojednostavljivanju procedura i smanjenja administrativnog opterećenja za poreske obveznike pri ispunjavanju poreskih obaveza, ali i modernizacije poslovnih procesa u samoj Poreskoj upravi, a isti omogućavaju poreskim obveznicima da bez posjeta područnim jedinicama i čekanja u redovima iz svoje kancelarije i doma prijave poresku obavezu shodno zakonu.

Obavještenje o stupanju na snagu Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o porezu na dodatu vrijednost od 05.08,.2020. godine, sa detaljno predstavljenim novinama koje je Zakon donio, možete pronaći ovdje:

.