Manja slova Veća slova RSS

Pitajte Poresku upravu

>

U PRIVREDNOJ KOMORI ODRŽAN SASTANAK SA PREDSTAVNICIMA ICT ZAJEDNICE NA TEMU ELEKTRONSKE FISKALIZACIJE

U PRIVREDNOJ KOMORI ODRŽAN SASTANAK SA PREDSTAVNICIMA ICT ZAJEDNICE NA TEMU ELEKTRONSKE FISKALIZACIJE
Datum objave: 25.09.2020 11:39 | Autor: Poreska uprava A.P.

Ispis Štampaj stranicu


Poreska uprava

Privredna komora Crne Gore, u saradnji sa Poreskom upravom i rukovodstvom projekta elektronske fiskalizacije organizovala je sastanak na temu tehničkih aspekata implementacije istog.
Imajući u vidu da je Poreska uprava nedavno objavila Funkcionalnu i Tehničku specifikaciju projekta na osnovu kojih će ICT kompanije i stručnjaci biti u prilici da tržištu ponude tehnička rješenja koja ispunjavaju preduslove za omogućavanje fiskalnog servisa, odnosno praktičnu primjenu Zakona o fiskalizaciji u prometu proizvoda i usluga i implementaciju projekta elektronske fiskalizacije, sastanak je bio prilika da predstavnici Poreske uprave i projektnog tima izvođača projekta sa predstavnicima Udruženja informacionih i komunikacionih tehnologija razmotre eventualne nejasnoće u pomenutoj dokumentaciji, kao i moguće izazove koje isti imaju na izradi rješenja za tržište.
Sastanak je dio aktivnosti Poreske uprave na upoznavanju poreskih obveznika, ICT kompanija i ostalih stejkholdera sa projektom elektronske fiskalizacije, kako bi se omogućila blagovremena i potpuna priprema istih za početak primjene Zakona o fiskalizaciji u prometu proizvoda i usluga od 1. januara 2021. godine, do kada i sistem Poreske uprave i sistemi poreskih obveznika treba da ispune sve neophodne preduslove za vršenje elektronskog servisa, odnosno automatski prenos podataka o izvršenim transakcijama.
Projekat elektronske fiskalizacije se sprovodi kao četvrta komponenta projekta „Reforma poreske administracije“, finansiran je kroz zajam Svjetske banke i ima za cilj stvaranje preduslova za još efikasnije suzbijanje sive ekonomije i unapređenje poslovnog ambijenta u Crnoj Gori.