Manja slova Veća slova RSS

Pitajte Poresku upravu

>

SAOPŠTENJE: Održan prvi zajednički sastanak Upravnog i Savjetodavnog odbora ,,Projekta reforme poreske administracije“

SAOPŠTENJE: Održan prvi zajednički sastanak Upravnog i Savjetodavnog odbora ,,Projekta reforme poreske administracije“
Datum objave: 28.05.2018 13:55 | Autor: Ivona Mihajlović - administrator

Ispis Štampaj stranicu


Danas je u Ministarstvu finansija održan prvi sastanak Upravnog i Savjetodavnog odbora projekta “Reforme Poreske Administracije”, kojim je označen početak projekta i predstavljen nacrtni plan aktivnosti u narednom petogodišnjem periodu. 

Upravni odbor formiran je u cilju donošenja strateških odluka i smjernica za realizaciju projekta i čine ga predstavnici Ministarstva finansija, Poreske uprave, Uprave carina, Fonda PIO i Fonda zdravstva, dok su članovi Savjetodavnog odbora predstavnici udruženja privrednika i udruženja računovođa i revizora koji imaju savjetodavnu ulogu.

Sastankom je predsjedavao predsjednik Upravnog odbora, ministar finansija Darko Radunović, dok su ispred Svjetske banke, predstavnici bili vođa projektnog tima Srđan Svirčev, kao i konsultant SB za ovu oblast, Piter Polin, koji će tokom ove sedmice u Poreskoj upravi održati niz predavanja u funkciji bolje pripremljenosti zaposlenih za realizaciju projekta. 

Projekat „Reforma poreske administracije“ za cilj ima poboljšanje efikasnosti poslovanja Poreske uprave, kako u funkcionalnom i tehnološkom pogledu, tako i u kontekstu kadrovskog snaženja kapaciteta i sposobnosti za moderno upravljanje prihodima, kao i smanjenje opterećenje poreskih obveznika u procesu ispunjavanja poreskih obaveza. U tom kontekstu, ministar Radunović je naglasio da je riječ o jednom od najvažnijih projekata koji se sprovodi u Crnoj Gori, te da od njegove realizacije treba očekivati povećanu poresku disciplinu, snažniju naplatu prihoda i sistem upodobljen da odgovori svim izazovima savremenog poreskog poslovanja.

Direktor PU, Miomir M. Mugoša, je naglasio da će pomenuti projekat značiti reorganizaciju dosadašnjeg poslovanja Poreske uprave u smislu institucionalnog razvoja, unapređenja poslovnih procesa ali i usluga poreskim obveznicima, te izrazio očekivanja da će uz podršku Vlade uspješno realizovati projekat koji će značiti angažovanje svih kapaciteta i punu posvećenost kako zaposlenih u PU, tako i svih uključenih partnera.

Sve faze projekta biće realizovane u skladu sa smjernicama Svjetske banke koja raspolaže bogatom ekspertizom u pomenutoj oblasti, tako da će , pored finansijske podrške, kroz projekat kontinuirano biti korišćene konsultativne usluge Svjetske banke.

Podjećamo da vrijednost projekta iznosi 14 miliona eura, te da su sredstva obezbijeđena iz kredita Svjetske banke koji je potpisan u januaru 2018. godine

PR SLUŽBA 
MINISTARSTVA FINANSIJA