Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

Питајте Пореску управу

>

Закон о фискализацији у промету производа и услуга у примјени од 1. јануара 2021.године.

Датум објаве: 05.01.2021 07:05 | Аутор: Пореска управа А.П.

Испис Штампај страницу


Пореска управа подсјетила је пореске обвезнике да је примјена Закона о фискализацији у промету производа и услуга почела од 1. јануара 2021. године, када је систем електронске фискализације пуштен у продукцију. 
Важећи Закон о фискализацији у промету производа и услуга уређује поступак фискализације готовинског и безготовинског плаћања у промету производа и услуга, садржај фискалног рачуна, дефинише обвезнике фискализације, као и друга питања од значаја за фискализацију.
Законом је пореским обвезницима остављен рок од 90 дана за дефискализацију постојећих пореских регистар каса, а с обзиром да се ради о потпуно новом систему евидентирања промета у реалном времену, Пореска управа ће у наредном периоду примарно кроз превентивне и едукативне активности сходно Закону о пореској администрацији и Закону о инспекцијском надзору улагати напоре да обезбиједи прелазак свих привредних субјеката на систем евидентирања промета путем електронске фискализације, уз очекивања да ће порески обвезници показати висок степен пореске културе у евидентирању промета.
Даље активности Пореске управе бити прилагођене сходно законским одредбама које буду донијете у надлежним институцијама. 
Закон о фискализацији у промету производа и услуга ступио на снагу 8. августа 2019.године, те да је пореским обвезницима у континуитету пружана подршка ради благовремене припреме за почетак примјене истог. На продукционо окружење система до сада је пријављено 188 обвезника, а од почетка примјене Закона обвезници су до сада послали 8.410 рачуна са укупним износом промета од 48.293 еура.