Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

Питајте Пореску управу

>

САОПШТЕЊЕ - Систем електронске фискализације у продукцији од 1. јануара 2021. године

Датум објаве: 31.12.2020 14:00 | Аутор: Пореска управа А.П.

Испис Штампај страницу


Пореска управа подсјећа пореске обвезнике да ће Закон о фискализацији у промету производа и услуга бити у примјени од 1. јануара 2021. године, када ће систем електронске фискализације бити пуштен у продукцију.
Измјенама Закона које је Министарство финансија израдило сходно иницијативама привредника због тренутне економске кризе изазване пандемијом заразне болести Цовид-19 порески обвезници који на нови систем евидентирања промета не пређу 1. јануара 2021. године, моћи ће то да учине најкасније до 1. јуна 2021. године.
У прелазном раздобљу, порески обвезници који су до сада промет евидентирали путем пореских регистар каса дужни су извршити дефискализацију истих сходно Уредби о поступку очитавања фискалне меморије пореске регистар касе, имајући у виду да Уредба о пореској регистар каси сходно одредбама Закона о фискализацији у промету производа и услуга престаје да важи од 1. јуна 2021. године.
Поступак електронске фискализације подразумијева посједовање дигиталног цертификата издатог од стране цертификационих тијела у Црној Гори, сталне интернет везе и адекватног софтверског рјешења порески обвезници, а у понуди на црногорском тржишту налазе се различита рјешења како би порески обвезници обезбиједили потребне предуслове по што економичнијим условима у зависности од потреба и могућности истих.
У циљу благовремене и успјешне припреме за прелазак на систем електронске фискализације, Пореска управа омогућава континуирану стручну и техничку подршку пореским обвезницима, те се очекује да ће већ од 1. јануара 2021. године значајан број обвезника започети евидентирање промета сходно одредбама Закона о фискализацији у промету производа и услуга.
Пројекат електронске фискализације, који подразумијева фискализацију готовинских и безготовинских трансакција путем интернета и у реалном времену, спроводи се као четврта компонента пројекта „Реформа пореске администрације у Црној Гори“, финансиран је кроз зајам Свјетске банке и има за циљ стварање предуслова за још ефикасније сузбијање сиве економије, имајући у виду значај уредног плаћања пореза за обезбјеђење државног буџета и финансирање свих потреба у друштву, али и санкционисања нелојалне конкуренције за опстанак уредних обвезника на црногорском тржишту.

ПОРЕСКА УПРАВА ЦРНЕ ГОРЕ