Manja slova Veća slova RSS

Pitajte Poresku upravu

>

SAOPŠTENJE - Sistem elektronske fiskalizacije u produkciji od 1. januara 2021. godine

Datum objave: 31.12.2020 14:00 | Autor: Poreska uprava A.P.

Ispis Štampaj stranicu


Poreska uprava podsjeća poreske obveznike da će Zakon o fiskalizaciji u prometu proizvoda i usluga biti u primjeni od 1. januara 2021. godine, kada će sistem elektronske fiskalizacije biti pušten u produkciju.
Izmjenama Zakona koje je Ministarstvo finansija izradilo shodno inicijativama privrednika zbog trenutne ekonomske krize izazvane pandemijom zarazne bolesti Covid-19 poreski obveznici koji na novi sistem evidentiranja prometa ne pređu 1. januara 2021. godine, moći će to da učine najkasnije do 1. juna 2021. godine.
U prelaznom razdoblju, poreski obveznici koji su do sada promet evidentirali putem poreskih registar kasa dužni su izvršiti defiskalizaciju istih shodno Uredbi o postupku očitavanja fiskalne memorije poreske registar kase, imajući u vidu da Uredba o poreskoj registar kasi shodno odredbama Zakona o fiskalizaciji u prometu proizvoda i usluga prestaje da važi od 1. juna 2021. godine.
Postupak elektronske fiskalizacije podrazumijeva posjedovanje digitalnog certifikata izdatog od strane certifikacionih tijela u Crnoj Gori, stalne internet veze i adekvatnog softverskog rješenja poreski obveznici, a u ponudi na crnogorskom tržištu nalaze se različita rješenja kako bi poreski obveznici obezbijedili potrebne preduslove po što ekonomičnijim uslovima u zavisnosti od potreba i mogućnosti istih.
U cilju blagovremene i uspješne pripreme za prelazak na sistem elektronske fiskalizacije, Poreska uprava omogućava kontinuiranu stručnu i tehničku podršku poreskim obveznicima, te se očekuje da će već od 1. januara 2021. godine značajan broj obveznika započeti evidentiranje prometa shodno odredbama Zakona o fiskalizaciji u prometu proizvoda i usluga.
Projekat elektronske fiskalizacije, koji podrazumijeva fiskalizaciju gotovinskih i bezgotovinskih transakcija putem interneta i u realnom vremenu, sprovodi se kao četvrta komponenta projekta „Reforma poreske administracije u Crnoj Gori“, finansiran je kroz zajam Svjetske banke i ima za cilj stvaranje preduslova za još efikasnije suzbijanje sive ekonomije, imajući u vidu značaj urednog plaćanja poreza za obezbjeđenje državnog budžeta i finansiranje svih potreba u društvu, ali i sankcionisanja nelojalne konkurencije za opstanak urednih obveznika na crnogorskom tržištu.

PORESKA UPRAVA CRNE GORE